Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

Banken en mobiele operators slaan handen ineen

De banken en telecom operators zijn beiden verstrekkers van elektronische identiteiten. Nu gaat een consortium samenwerken voor mobiel betalen. Een ander gebruik van de SIM kaart maakt wireless PKI mogelijk.
Het gebruik van de mobiele telefoon als authenticatie middel voor bijvoorbeeld consumenten (CidSafe) komt dichter bij.


Amsterdam, 9 september 2010 - ABN AMRO, ING, KPN, Rabobank, T-Mobile en Vodafone hebben deze week een intentieverklaring getekend om gezamenlijk mobiel betalen te introduceren aan de kassa in Nederland. Het is voor het eerst dat de grootste banken en mobiele operators in een Europees land op deze wijze de handen ineen slaan rondom mobiel betalen. De afgelopen maanden is een onderzoek uitgevoerd, waarin de technische en commerciële haalbaarheid van mobiel betalen is aangetoond. De zes bedrijven willen een joint venture oprichten om gebruiksvriendelijk en vooral veilig mobiel betalingsverkeer in Nederland mogelijk te maken.

Bij het leveren van dit soort mobiele betaaldiensten zijn veel verschillende partijen betrokken. Uit oogpunt van gebruiksgemak maar ook veiligheid is het belangrijk dat er in Nederland één uniform systeem voor mobiele transacties komt, gebaseerd op internationale standaarden. Om dit te bewerkstelligen zijn de zes bedrijven voornemens een joint venture op te richten. Alle banken, mobiele providers en andere dienstverleners kunnen uiteindelijk hun diensten via de telefoon aanbieden door aan te sluiten.

Betalen met je mobiel aan de kassa
Volgens verwachting is het in 2012 mogelijk om op een eenvoudige en veilige manier met je mobiele toestel aan de kassa te betalen. In plaats van zijn bankpasje te gebruiken, houdt de klant simpelweg zijn mobiele toestel tegen de betaalautomaat van de winkelier en vindt binnen enkele seconden de betaling plaats. Het mobiele toestel communiceert over een afstand van een paar centimeter draad-loos met de betaalautomaat op de toonbank. Deze ‘contactloze’ communicatie verloopt via de zogeheten NFC-techniek (Near Field Communication), de wereldwijde standaard voor dit soort toepassingen. De betaalapplicatie zelf bevindt zich op een beveiligd deel van de SIM-kaart in het toestel van de gebruiker. Er wordt geen betaalinformatie over het mobiele netwerk verstuurd.

Weergaven: 14

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2018   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden