Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

De toekomst van de digitale identiteit

Afgelopen donderdag bespraken 100 vooral financiele dienstverleners de toekomst van de digitale identiteit op het Euroforum e-identity congres.

Veel belangstelling was er voor de presentatie van iDIN (voorheen BankID) door Betaalvereniging directeur Mallekoote.

De banken staan klaar om consumenten in te laten loggen bij webwinkels en Belastingdienst. Het is een proef.

De vraag naar de kosten van een inlogtransactie en  "een iDeal achtige monopoliepositie bij webwinkels" werden beantwoord met cijfers en een glimlach. De consumenten bepalen het succes van iDIN en een transactie kan tussen  € 0,01 en  € 3,50 kosten, hogere bedragen zijn ook denkbaar.

Er is ook een nul-euro toepassing voor iDIN. Banken gaan iDIN gebruiken omdat ze wel moeten. De behoefte aan drempelloze toegang, seamless integration noodzaakt banken om eenvoudige inlog te bieden. Zeker nu Europese regelgeving dwingt om derden namens klanten toegang te geven tot bankrekeninggegevens (PSD2). Inloggen moet vooral gebruikersvriendelijk en veilig zijn. Of iDIN de mogelijkheid biedt om met een Rabopasje in te loggen bij de Triodosbank werd niet beantwoord. Waarom komen banken nu met iDIN? Europa prikt en 5 jaar geleden ging alle aandacht naar SEPA, nu is de tijd rijp.

Dat eID middelen niet gratis hoeven zijn legde Hannes Astok namens Estland uit. Consumenten betalen  € 25 voor een eID of € 0,80 per maand voor een Mobile-ID. De face-2-face controle doe je maar op het politiebureau. Het geheim achter het Estse pragmatisme schuilt volgens Astok in het klimaat: als je niet op tijd de houtvoorraad aanvult vries je in Estland dood. Niet praten maar hout hakken.

Connectis liet ook iets van dat pragmatisme zien: Connectis lanceert eID, vrijheid in authenticatie, alles aan alles knopen. Misschien ook als Connectis daarvoor een banklicentie moet aanvragen? 

KPN-PostNL-BKR werken samen aan een eID pilot. PostNL kent de online klant offline met ID Check aan de deur, KPN lanceert KPN-eID en BKR gebruikt deze voor fraudepreventie. Zie de KPN-eID video  https://youtu.be/t2ybiKzqCcA

Morpho één de eID pilots partijen kwam luisteren en misschien kijken naar wat RDW met de chip op het rijbewijs kan. Morpho onze paspoortleverancier is nog een beetje een bescheiden, stille in den lande, maar minder stil dan Raboscanner leverancier VASCO: zij ontbraken geheel. Professor Jos Dumortier maakte de Belgische inbreng geheel goed door samen met EU vertegenwoordiger Andrea Servida de eID(AS) wetgeving toe te lichten.  Via medewerkers van de Belgische overheid werd duidelijk dat België ook ruimte gaat bieden aan commerciele eID leveranciers.

Van de 12 ronde tafels trok Idensys de meeste belangstelling, bankiers willen ook veel over de stand van zaken Idensys weten.

Goed om te zien dat Agentschap Telecom weer aanwezig was, zij gaan waarschijnlijk het toezicht op Idensys uitvoeren.

De presentatie over samenwerking tussen Bank Business en Security van Jacoba Sieders ABN-AMRO was (wederom) insprirend en van een hoog niveau. Authenticatie en enrollment worden dynamisch. Tussen de bedrijven door zei  Rob Bening CISO van ING dat dynamisering trainingstijd kost, dynamische authenticatie schudt je niet uit de mouw.

Hoewel consumenten inbreng en -keuze belangrijke factoren voor het eID succes zijn pleit Marleen Stikker Directeur De Waag in de paneldiscussie om toch meer te luisteren, zij is voorstander van pseudonimisering om consumenten meer veiligheid te bieden. 

 

De toekomst van de eID is er, maar nog niet gelijkmatig verdeeld.

Everest, een TSS zusterbedrijf van NotarisID, won in de verloting een kaart voor de Masterclass eID.

U was er de 28e niet bij en moet meer weten over van e-identity, (eID) schrijf u nú in voor de Masterclass eID op 9 februari 2016 in Amersfoort. (€ 795 ex BTW).

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-masterclass-eid-19723968922

 

Save the date: PIMN en ECP organiseren voor het 11e jaar een eID congres, Digitaal zakendoen en eID op 15, 16 juni 2016.

 

Informatie 06-23642513

Weergaven: 65

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2019   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden