Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

DigiD gaat (geen) stemherkenning gebruiken

Het lijkt een revolutie wanneer DigiD gaat werken met stemherkenning, het zal eerder een evolutie blijken wanneer dit in de nabije toekomst werkelijkheid wordt. Twee ontwikkelingen spelen hierbij een rol, de ontwikkeling van het eID stelsel en de stille revolutie van biometrie in consumententoepassingen.

Sociale media, grenscontroles en veiligheidscamera’s gebruiken alle biometrische technieken. Biometrie zit in fotoherkenningssoftware, het taggen bij social media, vingerafdrukken op de iPhone en bij vingerafdruk en foto in het paspoort. Stemherkenning op de mobiele telefoon maakt het mogelijk om betaalopdrachten in te spreken en een computer zoekopdrachten te geven. Stemherkenning wordt toegepast bij fraudepreventie en detectie van verzekeringsfraude. Het gebruik van biometrie in het consumentendomein groeit vooral snel door mobiele toepassingen.

Vingerafdruklezers en software voor stemherkenning en gezichtsherkenning worden goedkoper en vanzelfsprekend door toepassing in consumentenelektronica. Het gemak van de consumententoepassing lijkt diametraal tegenover serieuze discussies over privacy bescherming en het lekken van vingerafdrukken en foto’s te staan. Het lijkt dat de soepele adoptie van biometrie in het consumentendomein de discussies over onverstandig biometriegebruik en de beperkingen inhaalt. Max Snijder European Biometrics Group zegt hierover: “Er is een risico om bronbestanden te vervuilen met onzorgvuldig gemeten biometrische kenmerken, daardoor kan de bruikbaarheid in de praktijk vastlopen op schijnzekerheden.” Misschien past biometrie als onderdeel van de multimiddelen strategie van de overheid soepel in het nieuwe DigiD. Geeft BankID van ING met stem- en vingerafdrukherkenning ontwikkelaars van DigiD het nakijken binnen een eID Stelsel? Misschien gaan de ontwikkelingen zo snel dat deskundigen vergeten om de rappe ontwikkelingen te duiden. Vragen zijn er over opslag en kwaliteit van biometrische gegevens en een gebrek aan standaardisatie. Voor leveranciers zijn lock-in en het handhaven van eigen hoge kwaliteitseisen een reden om niet te standaardiseren.

Biometrie, "zijn" als authenticatiefactor verdient meer aandacht in de discussie over social signon en handige mobiele toepassingen in relatie tot de meer gereguleerde eID toepassingen.

 

10 juni helderheid.

Prof. Raymond Veldhuis van de Universiteit Twente leidt 10 juni (www.digitaal-zakendoen.nl) de workshop over Biometrie en eID. Veldhuis is lid van de Vereniging voor Biometrie en Identiteit (VVBI). VVBI bundelt de biometrie ervaring in Nederland en is kennispartner voor het congres. Aan de orde komen de toepassing van biometrie bij mobiele apps en bankieren. De ideale inleider over de toepassing van biometrie in het bancaire domein is Max Mouwen Directeur Internet en Mobiel van ING bank, immers ING loopt voorop met stemherkenning (INGe) en betalen met de vingerafdruk. Nuance, softwareleverancier van de ING stemherkenningssoftware is daarbij uitgenodigd. Daarnaast spreekt Reinier van der Drift (Authasas), die biometrische identificatie weet te integreren in producten van o.a. Microsoft en NetIQ. Hij weet als FIDO Alliance lid hoe biometrie veilig kan worden opgesloten in een Apple Smartwatch. There 's only 1U demonstreert hoe biometrie gebruikt wordt om met een selfie geld uit de muur te halen of een patiëntendossier te openen.

 

De vraag of DigiD stemherkenning en biometrie gaat gebruiken wordt waarschijnlijk positief beantwoord. eID toepassingen die biometrische gegevens onder controle van de gebruiker houden en het gebruiksgemak van consumentenelektronica bieden maken een goede kans. De discussie over biometrie loopt in ieder geval in Nederland achter op de ontwikkelingen.

 

Inschrijven voor het congres via

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-digitaal-zakendoen-en-eid-15728...

 

 

Weergaven: 39

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2018   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden