Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

eIDAS: elektronische identificatiediensten en vertrouwensdiensten

Met een identiteitskaart kunnen Nederlanders door de Europese Unie reizen en aantonen wie we zijn. Met een plastic identiteitskaart kom je een heel eind. Kon dit op internet ook maar zo gemakkelijk.

Eurocommissaris Kroes heeft zich sterk gemaakt voor een digitaal eengemaakte Europese markt en gezorgd dat er een wet kwam die elektronisch equivalenten van de identiteitskaart regelt. Deze wet of verordening heet eIDAS, elektronische identificatie en vertrouwensdiensten.

eIDAS regelt de systemen voor elektronische identificatie en vertrouwensdiensten: elektronische handtekeningen, -zegels, - tijdstempels en aangetekende bezorging.

Nederland is een open economie en heeft belang bij soepel elektronische verkeer. Met onze DigiD en eHerkenning identiteiten willen we ook bij de Duitse en Belgische overheid inloggen. Een Belgische studente kan straks met haar Belgische eID online bij de Universiteit Maastricht inschrijven.

Voor het zover is moeten de eID systemen met elkaar kunnen praten en wederzijds worden erkend. Bob Hulsebosch van InnoValor blogt wat daarvoor moet worden geregeld. Hij noemt daarbij ook een praktisch identiteitsmanagement probleem.

Het Ministerie van Economisch Zaken helpt de wederzijdse erkenning van Europese elektronische identiteiten in goede banen te leiden en bedrijven voor te lichten over eIDAS. Het Ministerie nodigde in 2012 Professor Dumortier uit om te spreken over eHerkenning en elektronische handtekeningen. We zijn vereerd dat Professor Jos Dumortier uit Leuven weer komt. Hij is eIDAS expert en zal uitleggen wat eIDAS voor het bedrijfsleven betekent. We vragen hem ook wat wij van andere landen kunnen leren over eID gebruik.

Omdat de wetgeving over elektronische handtekeningen nu is opgenomen in de eIDAS verordening is eIDAS van belang voor wie zaken digitaal wil tekenen: contracten, facturen, polissen, vrachtbrieven of exportcertificaten. Enkele vertrouwensdiensten die digitale handtekeningen mogelijk maken kennen we ook als eHerkenning leverancier: Digidentity, KPN en QuoVadis. Partijen die software oplossingen bieden voor digitale handtekeningen zijn CoSign en Ondertekenen.nl

Met het congres Digitaal Zakendoen en eID willen we u voorlichten over het digitaal regelen van uw zaken en u in contact te brengen met partijen die u daarbij kunnen helpen.

De eIDAS tekst vindt u hier:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R...

Weergaven: 43

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2019   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden