Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

Bron blog Binnenlandsbestuur

Met het gebruik van het burgerservicenummer (BSN) voor de Rijkspas begeeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zich op een hellend vlak. Dat stelt hoogleraar recht en informatisering Corien Prins gevraagd naar haar mening over het conflict tussen het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Het CBP en de rijksoverheid zijn het oneens over de vraag of het burgerservicenummer (BSN) gebruikt mag worden bij de uitgifte van de nieuwe Rijkspas. Deze pas moet ambtenaren onder meer toegang geven tot overheidsgebouwen en -computernetwerken (zie kader). Volgens Corien Prins, hoogleraar recht en informatisering aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR), draait het meningsverschil om de interpretatie van de Wet BSN.

‘Dat kon je zien aankomen. Het BSN is namelijk een heel handig nummer, uniek voor alle Nederlanders. Dat betekent wat mij betreft dat het terughoudend gebruikt moet worden. Maar Economische Zaken werkt inmiddels aan een wetsvoorstel voor gebruik van het BSN in de financiële sector en in de zorgsector mag dat al. Als BZK vindt dat het BSN gebruikt kan worden voor de Rijkspas, begeeft het ministerie zich op een hellend vlak.’

Prins waagt zich niet aan beantwoording van de vraag wie in de discussie tussen CBP en BZK gelijk heeft, maar stelt wel ‘dat BZK moet uitkijken dat ze met haar standpunt niet onderdeel wordt van de glijdende schaal’.

Veiligheid

De rijksoverheid gebruikt het BSN, het vroegere sofinummer, om vast te stellen of de juiste medewerker de juiste pas krijgt. Dat is in strijd met de wet, stelde het CBP begin deze maand na onderzoek naar aanleiding van klagende ambtenaren. ‘Het brengt de veiligheid van de persoonlijke levenssfeer in gevaar’, verklaart een woordvoerster. Het nummer mag volgens het CBP alleen worden gebruikt voor publiekrechtelijke taken, niet voor privaatrechtelijke.

Het verstrekken van de pas valt gewoon onder de bedrijfsvoering en is dus een privaatrechtelijke aangelegenheid, meent het CBP. ‘De overheid verschilt hierin niet van andere werkgevers’, aldus de CBP-woordvoerster. BZK liet vorige week weten het oneens te zijn met de CBP-kritiek.

Demissionair staatssecretaris Bijleveld (CDA) blijft bij haar standpunt uit 2007 dat de overheid het BSN wel voor bedrijfsvoering mag gebruiken. ‘De overheid verschilt hierin volgens ons van andere werkgevers’, zegt BZK-woordvoerster Mireille Beentjes. ‘Hoe wil de overheid dit verkopen aan het bedrijfsleven dat ook graag het BSN zou gebruiken,’ vraagt PvdA’er Pierre Heijnen, woordvoerder ict, zich af. Ook vindt hij dat de rijksoverheid niet zomaar over de veiligheid van haar medewerkers heen kan stappen.

In antwoord op de Kamervragen die Heijnen vorige week over de Rijkspas stelde, laat BZK deze week weten ‘het meningsverschil met het CBP te betreuren’. Het CBP bezint zich op maatregelen en heeft BZK laten weten haar ‘nader te informeren over de eventuele inzet van handhavende bevoegdheden’. Volgens een ingewijde is het CBP bereid het op een rechtszaak voor de Hoge Raad te laten aankomen.

De rijkspas

De Rijkspas is een multifunctionele chipkaart die een ambtenaar toegang biedt tot alle ministeries. Met de pas kan veilig worden ingelogd op pc’s en netwerken. Interdepartementale samenwerking wordt makkelijker, evenals tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Al sinds de start van het project (februari 2007) zijn er vertragingen. In maart 2008 bleek dat de chip op de pas eenvoudig te kraken was.

Oorspronkelijk zouden alle departementen de Rijkspas in 2008 in gebruik nemen. Maar bij de uitbesteding en productie trad al vertraging op. Met een jaar vertraging nam toenmalig minister Ter Horst (april 2009) de eerste pas in ontvangst. Ook de deadline van zomer 2010 wordt niet gehaald; het streven is nu dat het eind dit jaar zover is.

In de Kamervragen die PvdA’er Pierre Heijnen vorige week stelde, kwamen ook de kosten die de ministeries zelf maken voor de invoering van de Rijkspas aan de orde. Die zouden, volgens een artikel in Digitaal Bestuur, een veelvoud bedragen van de aanloopkosten van ruim 20 miljoen euro. Staatssecretaris Bijleveld (BZK, CDA) liet deze week bij de beantwoording weten zich in die conclusie niet te herkennen.

Weergaven: 29

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2019   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden