Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

Genomineerden Novay Digital Identity Award 2011: edentiti, Qiy, WAYF en tiQR

Op 9 november wordt tijdens IDentity.Next’11 de Novay Digital Identity Award uitgereikt voor het beste nieuwe concept of product op het gebied van digitale identiteit. Uit inzendingen vanuit vijf landen zijn vier genomineerden geselecteerd: het Australische edentiti, het Deense WAYF en de Nederlandse Qiy en tiQR.

 

Edentiti (http://www.edentiti.com) heeft een systeem voor het verifiëren van identiteiten. Innovatief aan dit systeem is dat het identiteiten verifieert door informatie van diverse betrouwbare online databronnen te combineren, waarbij de gebruiker bepaalt welke. Qiy (http://www.qiy.com) is een Nederlands initiatief dat de gebruiker een veilige omgeving biedt voor het opslaan van persoonlijke data. De gebruiker bepaalt ook welke bedrijven toegang hebben tot die data. WAYF (http://www.wayf.dk) ofwel ‘Where Are You From?’ is een identiteits-federatie die meer dan 90 service providers verbindt met 130 identity providers in het Deense onderwijs. WAYF is een pionier met onder andere een ‘user consent module’ en real-time berekening van de economische voordelen die het gebruik van de federatie oplevert. De organisatie draagt bij aan open source. tiQR (http://tiqr.org) is een open-source, op standaarden gebaseerde authenticatie-oplossing van SURFnet. Het mobieltje wordt hierbij gebruikt om een QR code op een webpagina te scannen, waardoor een gebruikersvriendelijke authenticatie in gang wordt gezet die veiliger is dan de combinatie gebruikersnaam-wachtwoord. 

 

De meeste mensen hebben één of meerdere digitale identiteiten. Naarmate we meer online diensten afnemen stijgt dat aantal en wordt de vraag wie nou over welke informatie beschikt steeds complexer. En dan is er nog de digitale sleutelbos, die meer ergernis dan gebruikersgemak oplevert. Daarom ondersteunen IDentity.Next en ICT onderzoeksinstituut Novay met deze prijs innovaties die de toekomst van onze digitale identiteiten vormgeven. De jury wordt voorgezeten door Hermen van der Lugt, directeur van Novay. De winnaar van vorig jaar, Ziggur, maakt deze keer ook deel uit van de jury. Ziggur won met een nieuwe dienst die gebruikers controle geeft over wat er met hun online identiteit gebeurt na hun overlijden.

 

De prijs is onderdeel van de IDentity.Next conferentie in Den Haag, georganiseerd door de gelijknamige stichting die zich richt op ontwikkelingen rond digitale identiteit. Mede-organisator is EEMA, Europa’s leidende onafhankelijke, non-profit e-Identity & Security associatie. De conferentie brengt experts, professionals en industriële partijen samen om te bediscussiëren wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van digitale identiteit. Meer informatie over het programma en de award is te vinden op www.identitynext.eu .

 

Weergaven: 33

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2018   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden