Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

IdM berichten uit nieuwsbrief 9 van John Stienen

Maart 2010. De afgelopen maanden zijn diverse studies op het gebied van elektronische identiteit en elektronische handtekeningen gepubliceerd door IDABC:
• Preliminary study on mutual recognition of eSignatures for eGovernment applications
• eID Interoperability for PEGS
• European Federated Validation Service (zie ook de voorlopige resultaten van de gerelateerde CROBIES studie)

Per 1 januari 2010 is het IDABC-Programma opgevolgd door het ISA-Programma ("Interoperability Solutions for European Public Administrations"). Het nieuwe programma wordt uitgevoerd onder de politieke leiding van Eurocommissaris Maroš Šefčovič, Vicevoorzitter voor interinstitutionele betrekkingen en administratie.

De Commissie is op dit moment in overleg met de lidstaten de eerste versie van het rollende werkprogramma aan het opstellen. Ze doet dit op basis van de EIS (Europese InteroperabiliteitsStrategie voor Europese Openbare Diensten). Voor deze laatste kunt u (tot 6 april) uw inbreng leveren via de website voor interactieve beleidsvorming van de Europese Commissie, zie
http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=EIS

Zoals eerder het geval was bij IDABC, zal ook voor ISA naar verwachting een deel van het werk (openbaar) worden aanbesteed. De eerste aanbestingsprocedure is inmiddels gepubliceerd: PKI Diensten voor de Europese Commissie. De overige aanbestedingen zullen hier worden gepubliceerd.


Naast de opening van dienstenloketten per 28 december 2009 in het kader van de Dienstenrichtlijn, hebben de lidstaten en de Commissie samengewerkt bij het gebruik en aanvaarding van elektronische handtekeningen en het opstellen, bijwerken en publiceren van vertrouwenslijsten (Beschikking 2009/767/EG van 16 oktober 2009). Bovendien heeft de Commissie een "verzamellijst" opgesteld van de vertrouwenslijsten die de lidstaten de Commissie hebben meegedeeld. Deze verzamellijst dient als centraal toegangspunt tot de nationale lijsten en heeft tot doel de interoperabiliteit tussen de nationale lijsten te vergroten. Voor wat betreft eGovernment, zal de pilot over de Dienstenrichtlijn worden uitgebreid.

Verder is er een pilot op gebied van eJustice en een Thematisch Netwerk over elektronische identiteiten. Dit laatste zal de uitrol van een eID management infrastructuur gaan voorbereiden. Meer informatie vindt u hier: http://ec.europa.eu/information_society/activities/ict_psp/document...

Zie voor eJustice ook de betreffende groep op Linkedin: http://www.linkedin.com/groups?gid=1855037
.

Weergaven: 36

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Reactie van John Stienen op 19 Augustus 2010 op 9.29
Voor de volledigheid: het is de nieuwsbrief van:
Freek van Krevel, DG INFSO.H2 [gedetacheerd vanuit EZ] en John Stienen, DG DIGIT.01 / ISA [gedetacheerd vanuit BZK]

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2019   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden