Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

Zwolle, 16 april 2013 – Kennisnet is overgestapt op het Asimba platform voor autorisatie en authenticatie op de webportal Entree die scholen en leveranciers met elkaar verbindt. Open Source specialist Cozmanova heeft de succesvolle migratie voor zijn rekening genomen. Op 15 april 2013 is het project opgeleverd.   

Kennisnet Federatie
Kennisnet is de publieke ict-partner voor het onderwijs. In de Kennisnet Federatie zijn onderwijsinstellingen en leveranciers van educatieve content verenigd. Het fysieke platform waaraan onderwijsinstellingen en dienstleveranciers hun systemen kunnen koppelen, heet Entree. Entree geeft scholen de mogelijkheid om met één login de leermiddelen van de aangesloten leveranciers te bereiken, terwijl leveranciers de controle over de toegang tot hun product behouden.

Entree en OpenAselect

Entree was gebaseerd op het Open Source platform OpenAselect. Dit platform was voortgekomen uit Aselect, in het verleden ontwikkeld voor DigiD om digitaal zaken af te handelen met overheidsdiensten zoals de Belastingdienst, gemeenten, etc.. Omdat het bedrijf dat de broncode van OpenAselect beheerde, was overgenomen, werden de OpenAselect broncode en community verwijderd.

Open Source of commercieel?
Kennisnet stond voor de keuze: doorgaan op OpenAselect of overgaan op een commercieel product voor authenticatie en autorisatie. In 2012 heeft Kennisnet diverse opties onderzocht waarbij kosten en flexibiliteit de belangrijkste uitgangspunten waren. Al snel bleek dat de voorkeur van Kennisnet uitging naar een Open Source variant, omdat dit de operationele kosten van de Kennisnet Federatie met circa 1 miljoen euro verlaagt. Tevens bleek dat  de afhankelijkheid   van een leverancier als het gaat om productontwikkeling nadelig werkt voor gebruikers in het onderwijs, omdat de onderwijsketen erg dynamisch is en de flexibiliteit van de Kennisnet Federatie een must.

Cozmanova

In 2012 is Cozmanova een van de initiatiefnemers geweest die de OpenAselect  broncode onder de naam Asimba binnen de community beschikbaar heeft gesteld. De broncode is de kern van de Kennisnet Federatie, en daarom was het voor Kennisnet voor de hand liggend om met de Asimba fork door te gaan. Cozmanova heeft op 15 april 2013 de migratie naar het vernieuwde platform afgerond. Continuïteit is op deze manier geborgd en kostentechnisch bleek dit de meest gunstige oplossing.

Over Asimba

Asimba is de opvolger van OpenASelect, een flexibele en modulaire Access Management en Single Sign-On applicatie. De applicatie bestaat uit een framework voor authenticatie en autorisatie waarop veel features geïmplementeerd kunnen worden.

Meer informative: www.asimba.org

Over Cozmanova

Cozmanova Software Development is opgericht in 1997 en lost problemen rondom de digitale identiteit op. Cozmanova onderkent het belang van Open Source technologie, zowel vanuit technisch als ideëel perspectief. Door het delen van kennis en techniek levert het bedrijf een essentiële bijdrage aan de ontwikkeling van de digitale identiteit, de sleutel die de deur naar grote innovaties opent. Klanten van Cozmanova zijn zowel commerciële als not-for-profit organisaties. Meer informatie: www.cozmanova.com.

Over Kennisnet
Kennisnet is de publieke ict-partner voor het onderwijs. Met expertise, voorzieningen en innovatie brengen wij het onderwijs in positie om maximale kracht uit ict te halen. Kennisnet laat ict werken voor het onderwijs. Meer informatie: www.kennisnet.nl

 

Weergaven: 25

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2019   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden