Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

OV-chipkaart als ID kaart, bankkaart wordt OV-kaart

De OV-chipkaart bevat naast reissaldo en reisproducten de mogelijkheid om te worden gebruikt als uniek en makkelijk identificatiemiddel. Met onze speciale dienst Linkmanager kan een interne code van de kaart worden gekoppeld aan diensten die de kaarthouder zelf selecteert.

De eerste gebruikers van de Translink identificatiedienst zijn OV-fiets, Greenwheels en NS-fiets. Ook daar kan een reiziger nu een OV-chipkaart gebruiken als identificatiemiddel. Er zijn geen aparte pasjes meer nodig met een streepjescode of magneetstrip.

Hoe vindt identificatie plaats?

De gebruiker koppelt zijn OV-chipkaartnummer zelf aan zijn abonnement bij de organisatie die de dienst aanbiedt. Daarna kan identificatie met de OV-chipkaart plaatsvinden. Als de gebruiker zijn OV-chipkaart voor de lezer houdt of de kaart in de gleuf steekt, dan wordt deze gescand. Vervolgens krijgt hij toegang tot bijvoorbeeld de auto of de fiets. Wordt de OV-chipkaart vervangen of beëindigd? Dan geeft de kaarthouder zelf aan de organisatie die de dienst aanbiedt door dat er een nieuwe kaart moet worden gebruikt voor identificatie.

Reizen met bankpas

In de visie op OV-betalen hebben de OV-bedrijven aangegeven dat zij gezamenlijk innoveren om deze visie te realiseren. Onder de paraplu van deze visie hebben RET, Translink en leverancier Thales een technische proef met betalen in het OV met een contactloze bankpas succesvol afgerond. 

In de testruimte op het metrostation Oostplein hebben RET en Translink laten zien hoe het proces van technisch verloopt. Dus van het inchecken met een contactloze bankpas bij de kaartlezer tot het verwerken van de betaling. Deze technische proef is de basis voor vervolg pilots met verschillende nieuwe betaalmogelijkheden in het OV. Naast deze proefopstelling testten RET-medewerkers succesvol de nieuwe betaalmethode met een fictieve bankpas op het traject tussen station Rotterdam CS en het Wilheminaplein. RET en Translink hebben zo de werking van hun systemen en Thales heeft de werking van hun apparatuur getest. Deze testen zijn nodig om het betalen met bankpassen op termijn mogelijk te maken.

https://www.translink.nl/nl-NL/Cases/Reizen-met-bankpas

 

Bron: Translink

Weergaven: 84

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2019   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden