Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

Overheidsdiensten zijn nu vooral digitale diensten

Nederlanders maken op grote schaal gebruik van digitale diensten van de overheid. Daarmee scoort Nederland hoog in internationaal verband. Tegelijkertijd kiest de overheid ook steeds vaker voor een persoonlijke benadering in geval van een klacht of bezwaar. Dat schrijft minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.

Meer digitale dienstverlening levert de overheid maar ook de burger voordeel op. Dat wordt geschat op 1,6 miljoen euro per jaar voor de burger, 123 miljoen euro per jaar voor het Rijk en 215 miljoen euro per jaar voor gemeenten. De komende jaren worden de digitale diensten van de overheid verder uitgebreid. Zo worden overheden gestimuleerd om zoveel mogelijk open data beschikbaar te stellen. Wat de kwaliteit en reikwijdte van elektronische overheidsdienstverlening betreft staat Nederland tweede op de e-government wereldranglijst van de Verenigde Naties. Gaat het om het betrekken van mensen bij de diverse overheden via internet, oftewel e-participatie, dan staat Nederland zelfs op een gedeelde eerste plaats met Zuid-Korea.

In haar brief noemt Spies enkele actuele voorbeelden van digitale dienstverlening. Zo navigeren Nederlandse ambulances op coördinaten die horen bij objecten uit de nieuwe gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Zij zijn hierdoor verzekerd van juiste en actuele gegevens, zodat de voertuigen bijna tot op de meter naar de juiste plek worden geleid. De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) natuurlijke personen is, met behulp van eHerkenning, aan te vragen via internet. Tot begin dit jaar kon de VOG alleen worden aangevraagd op het gemeentehuis. Ook zal de belastingdienst de uitnodiging voor het doen van belastingaangifte voortaan digitaal (via de berichtenbox van MijnOverheid) versturen.

Steeds meer overheidsorganisaties doen mee met het BZK-project ‘Prettig contact met de overheid’. Een persoonlijke benadering in het geval van een klacht of bezwaar, bijvoorbeeld door grote uitvoeringsorganisaties en gemeenten, leidt in de meeste gevallen tot een duurzame oplossing, een kostenbesparing en tevreden mensen. Spies vindt het belangrijk om naast de voortdurende verbetering van de digitale dienstverlening ook te investeren in deze persoonlijke benadering en open data want het gaat in de verbetering van dienstverlening ook om een respectvolle bejegening en behoorlijk en transparant handelen.

bron Nieuwsbericht | 03-07-2012
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/digitale-overheid/nieuws/20...

Weergaven: 34

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2019   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden