Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

PIMN aanwezig bij e-G8 Forum Parijs

Op uitnodiging van de Franse president Sarkozy, via het Personal Data Ecosystem Consortium (PDEC) was PIMN 24 en 25 mei vertegenwoordigd bij het e-G8 Forum in Parijs. PDEC staat voor een consortium van bedrijven die gebruikers meer invloed willen geven over het (commercieel) gebruik van hun eigen gegevens omdat de verwachting en wens is dat de ontwikkelingen in de richting gaan van user centricity.

Doel van het eG8 Forum was het adviseren van de G8 over internet. Over intelectueel eigendom (IP) en regulering werd fors gedebateerd. Sarkozy ziet een rol voor overheids regulering, omdat internet gebruikers burgers, ondernemers van landen zijn en beschermd moeten worden. Veel internet partijen pleiten voor grote terughoudendheid van de overheid: "hands off", zonder vrijheid geen innovatie. Bekende internet ondernemers als Eric Schmidt Google, Mark Zuckerberg Facebook, Groupon, Sean Parker droegen een prikkelende energie over en maakten duidelijk dat de economische belangen groot zijn. Tegenover een "winner takes it all" strategie van gevierde internet ondernemers stelde Sarkozy de bescherming tegen nieuwe monopolies.

De prikkelende energie van met name Amerikaanse ondernemers was goed voelbaar in een workshop over mobiele toepassingen. De enorme groei van mobiele telefonie leidt vooral buiten Europa en Amerika tot belangrijke ontwikkelingen zoals mBanking in Afrika en mHealth in Azie. De verwachting is dat de smartphone binnenkort meer gebruikt wordt dan de PC om te surfen op internet. De mobiele telefoon speelt mede daarom een belangrijke rol in de identity management ontwikkelingen.

Over de gevolgen voor "privacy in a networked world" werd gedebateerd in de workshop "The Data Dilemma". Onderstaande foto vat aanbevelingen naar de G8 samen.

 

De aanbeveling: Global leaders should work to distinguish between personal data mining that's acceptable versus which is an actual security threat (The Creepy versus Terrifying), deed de nodige stof opwaaien vanwege de kwalificatie creepy en terrifying. Het gaf aan dat er forse zorgen zijn. Na afloop van de workshop sprak ik een bedrijf dat in Amerika betrokken is bij de handel in locatiegegevens waarbij duidelijk werd dat ontwikkelingen snel gaan en consumenten over het gebruik van hun persoonlijke gegevens onvoldoende op de hoogte zijn. 

Hoewel Identity management niet als apart thema werd behandeld, kwam het in een aantal discussies wel ter sprake. PIMN was gevraagd om te zoeken naar Europese start-ups die mee willen doen in het Personal Data Ecosystem Consortium en om aandacht te vestigen op PDEC,  het rapport van het World Economic Forum over personal data en identity management. Dit is gelukt, het e-G8 Forum heeft waardevolle contacten opgeleverd voor PDEC en PIMN.

Weergaven: 23

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2018   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden