Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

In de maand maart, waarin de meeste Nederlanders aangifte doen voor de inkomstenbelasting, zijn 807.000 DigiD's opnieuw aangevraagd, meldt Logius.

 

Meer dan 10 miljoen
DigiD, de digitale authenticatiemethode voor burgers, is onlangs de grens van 10 miljoen actieve accounts gepasseerd. Eind maart waren het er 10.308.000. Voor veel mensen is de aangifte inkomstenbelasting het moment waarop zij erachter komen dat zij hun inlogcodes vergeten zijn of hun DigiD-account is verlopen. In maart is er daardoor een piek te zien in het aantal heraanvragen.

Flinke stijging heraanvragen
Volgens de door DigiD-beheerder Logius verstrekte cijfers zijn er in maart 2013 806.717 DigiD-heraanvragen geweest, dus aanvragen van DigiD's door mensen die al over een DigiD beschikten. Dat is een stijging van bijna eenderde ten opzichte van de 613.091 van maart 2012. Heraanvragen kunnen worden gedaan vanwege het vergeten van gebruikersnaam of wachtwoord, een verlopen of geblokkeerde account of een upgrade van het veiligheidsniveau naar SMS-authenticatie. 

20 miljoen keer ingelogd
Logius meldde vorige week de aangiftestorm goed te hebben doorstaan. Op het hoogtepunt van die periode, op 25 maart, logden elke seconde 25 mensen in met hun DigiD. In de gehele maand maart werd meer dan 20 miljoen keer ingelogd met DigiD - niet alleen voor belastingaangifte, overigens. In totaal zijn 522 organisaties aangesloten op DigiD, waarvan het merendeel gemeenten. Het gebruik van DigiD groeit nog gestaag: begin 2011 waren er 8,5 miljoen gebruikers, begin 2012 9,3 miljoen, en begin 2013 9,9 miljoen.

Extra veiligheidsniveau
Het veiligheidsniveau van DigiD is overigens niet voldoende, betoogde minister Plasterk afgelopen woensdag in de Kamer. Als extra veiligheidsniveau komt er een 'eID' bij, een fysieke kaart met chip (op identiteitskaart of rijbewijs), die alleen aan een gemeentebalie is af te halen. Dat zou de sterk groeiende identiteitsfraude moeten bestrijden. Over de eID (ook wel ENIK genoemd) wordt al sinds 2004 gepraat.

Bron: Freek Blankena, BInnenlands Bestuur, 15 april

Weergaven: 19

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2019   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden