Platform Identity Management Nederland (PIMN)

PIMN voor beter identity management

De Novay Digital Identity Award voor het beste nieuwe concept of product op het gebied van digitale identiteit is gisteren uitgereikt aan Ziggur. Ziggur is een nieuwe dienst die gebruikers controle geeft over wat er met hun online identiteit gebeurt na hun overlijden. De award is onderdeel van de IDentity.Next conferentie in de Fokker Terminal in Den Haag. Met deze award ondersteunen IDentity.Next en het ICT onderzoeksinstituut Novay innovaties die de toekomst van onze digitale identiteiten vormgeven.

Die digitale identiteit van mensen bestaat in de praktijk uit verschillende online profielen, op diverse websites, gebruik makend van een veelvoud aan gebruikersnamen en wachtwoorden. Denk bijvoorbeeld aan een profiel op Hyves, Facebook of Twitter. Nabestaanden weten vaak niet waar de overledene online profielen heeft, en in de meeste gevallen is het erg moeilijk een profiel te laten verwijderen. In Ziggur geeft iemand aan welke profielen hij of zij heeft, en wat ermee moet gebeuren na overlijden. Dat gebeurt zonder wachtwoorden op te geven. Deze veranderen immers en kunnen daarnaast een potentieel beveiligingsrisico vormen. In plaats daarvan maakt iemand een profiel aan op Ziggur en wijst hij of zij vertrouwenspersonen aan. Registreren in het Ziggur notarisregister kan ook, zodat Ziggur door een notaris van het overlijden op de hoogte wordt gebracht. Ziggur neemt vervolgens als vertrouwde partij stappen om de wensen van de overledene uit te voeren.

In de jury zaten Hermen van der Lugt (Novay), Yme Bosma (Hyves), Dennis van Ham (KPMG) en Jaap Kuipers (Diginotar, PIMN). Juryvoorzitter Hermen van der Lugt: “De jury heeft Ziggur als winnaar geselecteerd omdat dit een innovatieve dienst is die aan een belangrijke behoefte tegemoet komt van zowel degene die overlijd als van de nabestaanden. Ziggur heeft een praktische benadering hiervoor, die het makkelijk en veilig maakt voor de gebruikers. De jury hoopt met het toekennen van de prijs deze onlangs gestarte dienst een duwtje in de rug te geven.”

De andere twee genomineerden waren het STORK project (Secure idenTity acrOss boRders linked) en de NVB Awareness campagne “Veilig Internetbankieren: OK”. Het STORK project (http://www.eid-stork.eu) is een Europees project dat werkt aan het interoperabel maken van de diverse nationale elektronisch identiteitsoplossingen voor e-overheidsdiensten. De NVB campagne creëert op een originele manier bewustzijn bij gebruikers over de gevaren van identiteitsdiefstal, en wat ze daar zelf aan kunnen doen.

De conferentie wordt georganiseerd door de IDentity.Next, een stichting die zich richt op ontwikkelingen rond digitale identiteit. Mede-organisator is EEMA, Europa’s leidende onafhankelijke, non-profit e-Identity & Security associatie en de Gemeente Den Haag, de stad van Vrede en Recht. Novay is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat in een open netwerk bedrijven, kennispartners en overheidsorganisaties verbindt om baanbrekende ICT-innovaties te realiseren. Met impact voor mens, maatschappij en economie.

Kijk voor meer informatie op www.identitynext.eu of www.novay.nl en www.ziggur.me .

Weergaven: 36

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform Identity Management Nederland (PIMN) om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Platform Identity Management Nederland (PIMN)

Doe mee op LinkedIn

Vaker een update en goede mogelijkheid om zichtbaar te zijn.

© 2019   Gemaakt door Jaap Kuipers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden